Pages

čtvrtek 23. března 2017

Baristický kurz - káva, káva a zase káva

Minulou neděli jsem absolvovala svůj první baristický kurz v Kafe jak lusk a jsem v tom až po uši. Vím, že vám sem pořád dokola píšu něco tom, jak můžete dokázat cokoliv si umanete a že i vy si můžete najít ten svůj "dreamjob" jako já. Teď to posouvám na ještě vyšší level, protože po večerech trénovat moje holky a přes den občas dělat kávu v mé nejmilejší kavárně? To je splněnej sen. Miluju sport, miluju kafe a miluju psaní. Teď jsou tyhle tři věci moje práce. Nemůžu být víc vděčná :-) No a jak to tedy probíhalo? Co jsem dozvěděla a co na tom bylo nejtěžší?


Začnu hned od konce. Proniknout do světa výběrové kávy (ať už teoreticky nebo prakticky) má jednu velkou nevýhodu. Už nikdy si nekoupíte pytel kávy v obchodě. Když nám totiž Maruška začala popisovat cestu komoditní kávy na pulty obchodů, nestačila jsem se divit. Patří sem všechny značky od Rioby, přes Illy až po Hausbrandt (o tom jsem vám v posledním článku o kávě nejvíc básnila a přitom je to tak trochu hnus) a je to káva, o které nevíme skoro nic. Nevíme, kde a za jakých podmínek vyrostla. Nevíme, kdo se o ni staral. Jediný, co víme, je to, že kávové třešně sesbíral kombajn, kterýmu bylo jedno, že je půlka shnilá/plesnivá/nedozrálá. A protože neznáme původ takové kávy, tak logicky nemůžeme vědět, jak ji pražit. A jak to vyřešíme? Přepražíme=spálíme ji, aby "voněla" a chutnala stejně=hořce a nijak.
A s výběrovou kávou je to přesně naopak. Víme přesně, který farmář ji pěstoval a taky víme, že se o ni staral jak nejlíp mohl, aby ji potom dobře prodal. Pár pražíren v ČR (Doubleshot, La Boheme) dokonce jezdí přímo za farmáři a "kontrolují", jak se s kávou nakládá a co se s ní děje. Pražení potom probíhá tak složitě, že se nám to zatím Maruška ani nepokoušela podrobně vysvětlit. Je to vážně věda a stačí pár sekund, aby člověk v pražírně to kafe úplně pokazil. Heslo olomoucké pražírny Kikafe mluví za vše: "Praženo s respektem!". Je to prostě složitý a zároveň kouzelný proces. Od rostlinky až po espresso.  A proto je výběrová káva tak dobrá. Cítite v ní to, co máte. Citrusy nebo čokoládu, ořechy, kokos, med. Prostě celou škálu různých chutí, který vás úplně prostoupí. Není to jen hořký nic, který cítíte po vypití turka nebo espressa v půllitrovým hrnku v restauraci.
To je takovej můj amatérskej výtah toho, co jsme na kurzu řešili první dvě hodiny. Potom nám Maruška vyprávěla o tom, jakými způsoby se káva zpracovává a jaká je její historie. Pořádně se taky rozvášnila při výkladu o espressu (prosimvás, až půjdete do Lusku, tak si NIKDY neobjednávejte PRESO :D) a celkově to měla parádně připravený. Úplně z ní čišelo nadšení a zápal pro věc, mluvila o tom všem zamilovaně, s respektem a já bych to mohla poslouchat celej den, ale už byl čas přesunout se ke kávovaru.
Nejdřív jsme si vysvětlili, jak vlastně funguje a jak se ovládá. Jak správně připravit espresso (nevěřila bych, na kolik věcí se musím při přípravě malýho hrníčku kávy soustředit), capuccino, flat white a šlo se šlehat mlíko. Šlehali jsme něco málo přes dvě hodiny a stejně naše "srdíčka" připomínali spíš prdele :D Ale ke konci už to šlo a pěnu jsme měli krásnou skoro jako profíci. A zase se budu opakovat, ale nevěřila bych, co všechno se dá pokazit na šlehání mlíka.
Povídali jsme si i o filtrované kávě - druhy a způsob přípravy, na co si dávat pozor, kolik gramů kávy dát, kolik stupňů má mít voda...no úplná alchymie! :-) Na kurzu jsem strávila skoro celý den a odcházela jsem nadšená. Spousta zajímavých informací, o kterých jsem neměla ani tušení a ještě větší spousta vypité kávy. Pokud milujete kafe, tak rozhodně neváhejte a přihlaste se na baristický kurz taky. Ale pozor! Pravděpodobně odejdete s aeropressem (fotka nahoře) jako já. To je totiž prý asi nejjednodušší způsob, jak si doma připravit skvělou kávu. Je to jednoduchý, lehce se to ovládá a provoní to celej dům. A moje poslední doporučení - kupte si domů i mlýnek, protože i když nakupujete kafe v pražírně, tak tím, že si ho necháte namlít, se tak trošku pokazí. Samozřejmě bude dobrý (a stokrát lepší než Rioba), ale už 15 minut po pomletí se s z něj vytratí ty nejlepší chutě a to fakt nechceš! :-)

Je hrozně těžký vám sem vypsat všechno, co bych chtěla, protože toho bylo fakt moc a stejně vám nic nenahradí ten zážitek jako takovej, ale doufám, že aspoň takhle jste se něco dozvěděli a třeba si to vyzkoušíte na vlastní kůži.

Kávě zdar!

A.

PS: V sobotu jdu na svůj druhý cupping (degustace kávy), tak mi napište, jestli vás tyhle kofeinový články baví a jestli byste chtěli třeba právě z cuppingu malý report :-)


18 komentářů:

  1. Prosím víc takových článků :)

    A nad baristickým kurzem v Lusku už přemýšlím dlouho. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Kofeinové články za mě rozhodně ano!!!!:-) Ale i ty ostatní, všeho druhu.
    Prostě piš víc ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem sice kávě ještě úplně nepřišla na chuť, ale ráda si přečtu články tohoto typu :) presso mě pobavilo a myslím, že ještě víc oblíbený je picolo :D
    V.

    OdpovědětVymazat
  4. Kafe nepiju, ale ty tak skvele pises, ze me bavi i tyto clanky.:-DD

    OdpovědětVymazat
  5. Joo klidně piš další takový články, já sice kafe nepiju, ale dělala jsem v kavárně a kdo si nezkusil šlehat mléko, neví co to je za um! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No že jo? A do toho ty srdíčka a tulipány, to je prostě věda :D

      Vymazat
  6. Ahoj :) mám pocit, že čím víc o kávě vím, tím mě to baví víc a káva víc chutná :) já jsem zamilovaná do chemexu a jinou kávu než doma namletou nechci... Je to prostě láska :) jinak jsem si oblíbila kávu značky Luccafe a teď jsem přišla na Trolikovu kávu a prostě.. Ach! Jen ty ceny no :D ale stojí to za to!

    Safienka

    PS :Určitě víc článků o kávě ;)

    OdpovědětVymazat
  7. Hihi, tak vítej mezi kávové zmlsance 😊 Já utratím za kávu skoro stejnou sumu jak za jídlo.

    OdpovědětVymazat
  8. Anet, moc hezký článek. Hledala jsem na netu ten jejich kurz a nějak se mi nedaří. Poradíš, prosím? Děkuji :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Radi, napiš přímo na fb stránku Kafe jak lusk. Kurzy bývají většinou v neděli, ale přesný rozpis zatím není. A děkuju :)

      Vymazat
  9. Hahah, stát se baristkou je velmi nebezpečná hra - část mé výplaty vždy putuje do zrn :D navíc si nehodlám dávat kafe jen tak někde, takže jsem nafrněná, žejo :) Jinak Kafe jak lusk a já, to byla láska na první návštěvu, takže od té doby povinná zastávka pokaždé, když jsem v Olomouci!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jee, tak třeba se tam někdy potkáme :)

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře! :-)