Pages

úterý 9. srpna 2016

Z mojí kuchyně II.

Jsem tady s dalším článkem z kuchyně. Minule jsem vám psala, že se snažím jíst tak trochu "low carb" a pořád se tím řídím. Jsou samozřejmě dny, kdy si frčím na jedné velké sacharidové vlně a vůbec se tím nestresuju. Na chalupě si prostě nedám místo špekáčků s pořádným krajícem chleba třeba salát, u babičky nikdy neodmítnu žádnou z jejích dobrot a v kině si musím dát nachos. Ty obří. A někdy i popcorn k tomu. Nechci být otrokem jídla, neustále řešit makra, krabičky, váhu, míry, abs a tak. Low carb mi vyhovuje a většina mých dnů je třeba na 100 g sacharidů za den. Když se "nehlídám", jsem potom víc unavená, nafouklá, hůř se mi běhá i cvičí, ale stejně si to neodpustím, protože žijem jenom jednou, že jo :-) Vybrala jsem pár fotek jídel z posledního měsíce, nejsou to žádné gastro zážitky a food styling taky stojí za starou bačkoru, ale hlavně, že to chutná. Mně i klukům. Vařím každý den, někdy i dvě jídla a i když se v řádění v kuchyni úplně nevyžívám, mám hroznou radost, když se něco povede a nebo když si kluci přidají. Každopádně nejhorší na celém vaření (kromě neskutečného bordelu v kuchyni) je vymýšlení jídel. Každej den se těch mých raubířů (všech třech) ptám, co by si dali. Netrpělivě čekám na odpověď a inspiraci. "To je jedno." "Koko!!!" "Hlavně ne nic s brokolicou!" "Co chceš." "Já nevím." "Nanuuuuk!" Takže tak :D Myslím, že hlavně ženy na mateřské mě pochopí, sestavování jídelníčku je prostě vždycky pruda. Ještě větší než škrábání brambor nebo umývaní připálenýho hrnce!

V Lidlu začali prodávat celozrnné tortilly, tak jsem je hned vyzkoušela s mexickou směsí (fazole a kukuřice v račatové omáčce a tofu na cibulce), salátem a avokádem. Tortillu většinou ještě před nandáním směsi potřu bílým jogurtem.
Jedna z mých nejoblíbenějších večeří. Večerní chléb, máslo a uzený losos z Lidlu. K tomu hromada zeleniny, bez té by to nešlo. 
Cuketové bramboráky, které zmizely rychlostí blesku a Lukáš, aka největší odpůrce cukety, ani nepoznal, že tam je. Mimochodem jsem s tou cuketou asi už otravná, protože mi známí z vesnice nosí sami od sebe plný igelitky těch zelených krásek a nic za to nechtějí! Ráj! :-)
Snažím se, abychom měli na talíři rybu aspoň jednou týdně. Nejčastěji je to halibut (kupuju v Ocean48), kterej je prostě chuťově dokonalej. Nepotřebuje žádný koření, jen chvilku v troubě, trošku soli a největší dobrota je na světě. Klukům k němu vždycky dělám bramborovou kaši a sobě obří salát. 
Další oblíbená večeře - hummus z Lidlu, Olmín a zelenina. Olmín je poměrně novinka v regálech, ale mě úplně neuchvátil, je na mě až moc tvarohovej a lepí pusu. Co vy na něj?
Neprůstřelné kafe podle Kristiny ke snídani. Kromě kokosového oleje přidávám ještě Ghí :-) Dobrota!
Už jsem vám říkala, že neumím aranžovat ani fotit jídlo? :D Tady vidíte výbornou sekanou a pečené batáty s cuketou. Škaredý, ale výborný.
Krémové polévky a vývar, to u nás jede ve velkým. Krémovky dělám většinou všechny stejně - cibulka na másle, zelenina povařená s vývarem, zahustit smetanou a někdy přihodit Kiri. A nikdy nezapoměňte přidat špetku muškátového oříšku! :-) 
Z Itálie jsme si v mrazící tašce dovezli několik kilo mořských dobrot a asi dva kufry těstovin, takže tuhle rychlovku v různých obměnách dělám minimálně jednou týdně :-) 
Datlovo - brusinkové kuličky. Samé zdravé věci a větší dobrota než nějaká Snickerska!
Brokolicový koláč podle Moni Gavlovské. Byl výbornej a dělala jsem ho od té doby už třikrát, určitě ho vyzkoušejte. A mrkněte k Monice na YouTube, začala natáčet nedávno, ale už teď tam najdete hromadu inspirace a navíc je milá a přirozená. Recept na koláč je právě v jednom z videí.
Špagety tady nesmí chybět, to je jasný. Boloňská omáčka, jedno z prvních jídel, který jsem kdy uměla uvařit.
Dnešní svačinka. Z eshopu Grizly jsem si (mimojiné) objednala různé druhy těchto Meridian másel a jsem fakt nadšená. Naprosto čisté složení bez jakýchkoliv zbytečností a ta chuť? Mandle - kokos je naprosté nebe!!! 
Další důkaz mého fotografického umění. Zapečené brambory (domácí od babičky) se zeleninou, šunkou, smetanou a sýrem a k tomu klasika okurkovo - rajčatový salát s bílým jogurtem, který prostě NIKDY nedochutím tak skvěle jako babička :-(
Dobrotám zdar! :-)

A.

7 komentářů:

  1. Mňam :) Meridian musím vyzkoušet, už tak dlouho po něm pokukuji :) A bramboráky vůbec nejdou poznat, že jsou z cukety. Asi taky zkusím ošidit chlapa :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě vyzkoušej, já už zas pomalu budu doplňovat zásoby:D

      Vymazat
  2. Jůů náhodou pročítám po delšídobě pár blogů a hnedka narazím na můj koláč :)to mám radost že chutná.A i vše ostatní vypadá skvěle! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ani, prosim te, ten recept na cuketove bramboraky mas nejaky osvedceny, nebo jsi zkousela poprve? Pisnes ho, kdyz tak, prosim?

    OdpovědětVymazat
  4. Reni, dělám úplně stejně jako klasický bramboráky, jen dám cuketu a přidám ze dva brambory:)

    OdpovědětVymazat
  5. Katka Chadamová24. září 2016 21:27

    Anet, až budeš babička tak to dochutíš parádně , ale ještě si počkáš no....:D Jinak to vymýšlení jídel je fakt "peklo" zvlášť , když jeden nejí to a druhý zas ono #hladnaně ..."nejlepší" je když se zeptáš co teda chtějí následuje "nic nemám hlad/mě je to jedno/nevím" já jim pak řeknu alternativu a následuje "ne/to bylo ve škole/školce/fuj/to teda jíst nebudu/už zase" ...pak mám tak akorát náladu se na to vykašlat

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře! :-)