Pages

čtvrtek 24. března 2016

Potvory z moře vytažený

Ryby by se měly do jídelníčku zařazovat alespoň dvakrát týdně. Já se o to snažím hlavně kvůli klukům, ale nebudu lhát, ryby a všemožný mořský plody miluju a hlavně je jejich příprava superlehká a superrychlá, takže winwinwin :-) Taky přidávám k mýmu tradičnímu rannímu sypání (Nexgen, chlorella, hlíva, Hairburst) i Omegu z lékarny.
Mořské potvory a ryby chutnají samozřejmě úplně nejlíp v létě, na dovolené u moře. Jím je tam každej den, na oběd i večeři a pak chodím škemrat recepty za kuchařem :-) Naštěstí jsou vždycky sdílní nebo se tak aspoň tváří!
Čerstvé ryby kupujeme hlavně v Ocean48 (Šantovka Olomouc, ale prodejny jsou podle mě ve všech větších městech) nebo v Makru. Do Makra jezdíme jednou za čas, ale vždycky se snažíme dorazit těsně před zavíračkou, protože v téhle době mívají právě na ryby akce a dají se koupit i za půlku (#důchodci).
V Ocean48 kupuju halibuta, lososa a krevety. Losos je taková klasika, která nikdy nezklame. Z mořských ryb je asi nejprofláklejší. Nejoblíbenější úprava u nás doma je losos v pomeranči. Vymačkáte jeden pomeranč, jeden citron, přidáte olivový olej, sůl a pepř. Do téhle marinády dáte filety zhruba na dvě hodinky a potom ho šoupnete do vyhřáté trouby (220 stupňů) na deset minut. Občas ho dělám jen v troubě na bylinkovém másle, ale od té doby, co jsme zkusili pomerančový recept, ho točíme ho pořád dokola :-) Halibut je moje nejoblíbenější ryba. Je tak strašně moc dobrý, že úplně stačí sůl, pepř a trocha olivového oleje. Dvacet minut (během kterých uděláte bramborovou kaši) v troubě a hotovo. Rozplývá se na jazyku a mohla bych ho prostě každej den. Je ale dražší, takže vychytávám slevy a pak plním mrazák.


Krevety kupuju neloupané a předvařené. Potom jim stačí jen pár minut na olivovém oleji, ke konci přidám plátky česneku, lehce osolím a jde se loupat. Záruka veselé večeře zaručena. Kluci (včetně L) se rozčilují, že jim to nejde, jsou celí poprskaní, nervózní a hladoví a nakonec loupu jen já a hážu přímo do hladových krků. Přitom samozřejmě trpím a občas se mi povede nepozorovaně hodit pár kousků i do mýho. K tomu opečená bagetka a jsme v ráji. A já jsem pak v ráji, když uklízím tu spoušť a drhnu si ruce citrónem :D



Fajn alternativa je filé z aljašské tresky. To kupuju mražené v Tescu (přímo jejich značka), má největší podíl ryb a vyhrálo dokonce nějaký ten Dtest. Nejčastěji ho zapékám se zeleninou a vajíčkem. Do pekáčku dám olivový olej, filé, posolím, opepřím a zasypu zeleninou. Peču cca hodinu na 180 stupňů a ke konci zaliju vejci, rozšlehanými ve šlehačce a zasypu sýrem. Mňam :-)
Poslední dvě věci z téhle kategorie, které máme opravdu často, jsou tuňák v plechovce (kupuju značku Franz Josef) a uzený losos (Lidl, Makro). Z tuňáka dělám klasickou rybičkovou pomazánku (cibulka, pomazánkové máslo nebo Lučina, vajíčka, kyselá okurka, trocha hořčice, sůl a pepř) nebo ho přidávám do těstovin společně se sušenými rajčaty. Uzeného lososa bych nejradši jedla jen tak, ale to by bylo blbý, takže si ho dávám na žitný chleba s Lučinou nebo opět s těstovinami, do kterých přidávám ještě Gervais :-)


Samostatnou rybí kapitolu by si určitě zasloužilo sushi. Nejradši bych ho snídala i svačila, je to jedno z mých nejoblíbenějších jídel. Několikrát jsme si ho dělali i doma, ale nikdy nebylo tak dobré jako v Miomi (Olomouc). L říká, že vůbec nemám ráda sushi, ale spíš sojovku. Máchám to v ní totiž fakt ve velkým stylu a prý by vyšlo nastejno, kdybych v ní máchala suchej chleba :D


Co vy a ryby? Jaká je vaše nejoblíbenější?

Dobrotám zdar!

A.

1 komentář:

  1. Jeee, máme to úplně stejně, pod tenhle článek bych se mohla podepsat:D
    Lososa nejvíc miluju posypaného sýrem+mandlemi(posypeš a necháš upéct cca 20min, ta sýrová krustička je na tom luxusní :D)
    Zrovna včera jsem ale měla zkušenost s hnusnou rybou..mamka koupila v Lidlu amura, těšila jsem se, co to bude za novinku, ale byl to blativej hnus bez chuti a plný kostí :( usoudili jsme, že příště už nebudem vymejšlet novoty a zůstaneme u starýho, nejlepšího losůska:D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře! :-)