Pages

úterý 4. listopadu 2014

Tipy na jedlé dárky

Dnes pro vás mám pár dalších tipů, co dát pod stromeček a tentokrát bych se ráda zaměřila na dárky, které můžete sami vyrobit a obdarovaný si na nich pochutná. Já osobně mám z podobných dárků největší radost (i když nepopírám, že parfémy, cetky a oblečení mě nepotěší :D), protože vím, že si s nimi dal ten člověk práci a nešel jen do obchodu a nenakoupil to, co mu zrovna přišlo pod ruku. Pár věcí z tohoto seznamu jsem zkoušela a na některé se chystám letos poprvé. Jsou to recepty s minimem ingrediencí a snadnou přípravou, přesně pro mě! Tak jdeme na to :-)

Nakládaný hermelín


Miluju sýry a ty nakládané obzvlášť. Na TÉTO stránce je spoustu receptů. Já letos určitě vyzkouším ten s ořechovou náplní. Kombinace, která nezklame, je určitě ta se sušenými rajčaty a česnekem. Můžete také přidat olivy. Variant je opravdu mnoho. Když ho naložíte do pěkné sklenice a ozdobíte mašlí nebo polepíte cedulkou, bude to ideální a krásně vypadající dárek pro všechny milovníky sýrů. Hezké sklenice jsem našla například TADY nebo TADY a vkusné polepky koupíte v každém papírnictví nebo na eBay.


Domácí Baileys

zdroj

Já moc na tento typ pití nejsem, ale pro babičku nebo kamarádku, která má Baileys ráda, je to parádní dárek. Potřebujete jen pár ingrediencí a opět vám bude stačit pěkná láhev s mašličkou nebo podobnou ozdobou. Recept například ZDE a pěkné lahve najdete třeba TADY.

Nakládaná rajčata



Mňam! Spotřeba nakládaných rajčat je u nás velká, používám je do salátů, těstovin anebo do slaných štrůdlů. Do TOHOTO receptu se letos určitě pustím a přesně vím, kdo je od Ježíška dostane :-) sklenice najdete na stejných stránkách jako sklenice na hermelíny.

Domácí paštika


Skvělý dárek pro většinu chlapů. Na internetu najdete plno receptů, mně se líbí TENTO z Apetitu. Přiznám se ale, že tento recept, asi jako jediný z tohoto článku, nevyzkouším, protože nejím játra a nějak tepelně je upravovat, by pro mě byl opravdu trest. Každopádně nejlepší domácí paštiku dělá můj švagr a to paštiku kančí. Mňam! Chtěli byste recept? :-)

Domácí müsli

Tento recept musíte vyzkoušet, i když se nechystáte müsli někomu darovat :-) domácí müsli se dá dělat na mnoho způsobů, není na tom nic těžkého a záleží jen na vašich chutích a na tom, co máte rádi. Základ je pokaždé stejný. A jak ho dělám já?

Budete potřebovat:

400 g ovesných vloček
150 g másla
200 g medu
100 g třtinového cukru

Následující ingredience si můžete doplnit svými oblíbenými, já dávám většinou tyto:

100 g brusinek (nebo rozinek)
100 g nasekaných mandlí
100 g kešu
strouhaný kokos
lněné semínko
slunečnicové semínko

Máslo, med a cukr rozpustím a promíchám dohromady s ovesnými vločkami, ořechy a kokosem. Tuto směs rozprostřu na pekáč vyložený pečícím papírem a peču na 180 stupňů asi 25-30 minut. Občas troubu otevřu a müsli trochu promíchám. Určitě poznáte, že je hotové, bude hezky nazlátlé. Vytáhněte ho z trouby, nechte vychladnout a dejte do hezkých sáčků nebo sklenic.  A nebo ho snězte :D
Co dáváte do svého domácího müsli vy? Připravujete ho podobně nebo úplně jinak?

A na závěr mám pro vás tip na knihu Láska prochází kuchyní, ve které najdete spoustu inspirace na jedlé dárky. Navíc je opravdu nádherně a vkusně zpracovaná. Můžete si ji koupit TADY a na požádání vám do ní autorka napíše i věnování. Úžasný dárek pro tvořivé a nebo si ji kupte sami pro sebe, abyste mohli jedlými dárky dělat radost svým blízkým po celý rok :-)



Mějte se hezky

Aneta

5 komentářů:

  1. Tak to jsou parádní tipy. Určitě se pustím do nakládaného hermelínu a nakládaných rajčat....
    Já sama tento tip dárků miluju :)
    Děkuji za tipy na sklenice :)
    Krásný den...Kat....

    OdpovědětVymazat
  2. Monika Lamačová4. listopadu 2014 22:38

    No parádně vypadá skoro všechno, v tomhle ohledu nejsem moc aktivní, ale po přečtení asi začnu! Ani co mi to děláš:o))

    OdpovědětVymazat
  3. Jee ta pastika je super napad, konecne vim co pro tatku, to je vzdycky nejhorsi:D Hermelin jsen delala prave minuly rok, a mel uspech (jeste aby ne, je to jidlo!:D) No a ty rajcata bych dostala zase velice rada ja, a asi si zase sama nadelim i musli :D

    OdpovědětVymazat
  4. Domácí likér ... jednou jsem dělala pistáciový a ten byl !
    LENNY MALI
    in Denmark

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře! :-)